Η εφημερίδα ΙΟΣ στα πλαίσια ενός αγώνα που διεξάγει χρόνια τώρα να μην περάσει ο τουρισμός της Ίου από τα χέρια των κατοίκων στα χέρια ανωνύμων εταιρειών, που προβάλλονται με κυβερνητική επισημότητα, ότι δήθεν επιτελούν εθνικής σκοπιμότητας έργο, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με θέμα «ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ». Το αφιέρωμα έχει σκοπό την πλοήγηση των ελλήνων πολιτών στα άδυτα των Νόμων περί Στρατηγικών Επενδύσεων με αφορμή την κατάθεση ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης) της εταιρείας 105ΑΕ για την τουριστική εκμετάλλευση της ακτογραμμής Κουμπάρα – Διακοφτό – Φάρος της νήσου Ίου, κατά παράβαση της σχετικής αρνητικής Απόφασης 1037/2022 του Συμβουλίου Επικρατείας.
ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Πως παραδίδεται «γη και ύδωρ» στους «δώρα» φέροντες «Στρατηγικούς Επενδυτές».
Όλα ξεκίνησαν την εποχή της χρεωκοπίας και των «μνημονίων». Με το Νόμο 3894/2010 «περί Στρατηγικών Επενδύσεων», που υποτίθεται εκπονήθηκε για να συνδράμει επενδύσεις επιχειρήσεων που προάγουν την καινοτομία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την αμυντική θωράκιση της χώρας και υπηρετούν ύψιστους εθνικούς σκοπούς και κατέληξε να λειτουργεί ως νομοθετικό εργαλείο για την εκχώρηση της αποκλειστικής χρήσης δημόσιων κοινοχρήστων χώρων και παραλιών και παροχής ειδικών προνομίων σε επιλεγμένες ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική εκμετάλλευση περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της ελληνικής γης.
Τα χρόνια που ακολούθησαν την εποχή των μνημονίων, οι εξυπηρετήσεις, τα προνόμια και οι οικονομικές ενισχύσεις, που οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί μοίραζαν στους λεγόμενους Στρατηγικούς Επενδυτές οικοδομικών δραστηριοτήτων, ξεπέρασαν τα παλαιοκομματικά παραδοσιακά ρουσφέτια και άρχισαν να έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας.
Οι λιγοστοί Νόμοι που προστάτευαν το περιβάλλον για δεκαετίες τώρα, ο ένας μετά τον άλλον ακυρώνονται και αδρανοποιούνται «στρατηγικά» για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων επιτήδειων κερδοσκόπων. Μεγάλες κτηνοτροφικές εκτάσεις που αγοράζουν ανώνυμες εταιρείες από φτωχούς χωρικούς, αποκτούν με τους νέους ιδιοκτήτες τους ιδιαίτερα, αντίθετα από όσα ισχύουν για τους κοινούς θνητούς, πολεοδομικά και άλλα προνόμια με τους νόμους περί Στρατηγικών Επενδύσεων. Οι νόμοι που ακολούθησαν και διευκολύνουν την παραχώρηση και εκποίηση της ελληνικής γης και παροχής προνομίων σε «στρατηγικούς επενδυτές» σε βάρος της ποιότητας της ζωής μας, παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας.
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Ο Ν.3894/2010 «περί Στρατηγικών Επενδύσεων», ορίζει ανήκουστα και αντισυνταγματικά οικονομικά, φορολογικά, γραφειοκρατικά και κυρίως πολεοδομικά προνόμια για τους επενδυτές, που ονομάζει Στρατηγικούς όταν επενδύουν σε δημόσια ακίνητα, με την επίκληση ύψιστου εθνικού συμφέροντος.
Ο Ν.4146/2013, με δύο απλές φράσεις σε ένα άρθρο «πραγματοποίηση Στρατηγικών Επενδύσεων επί ιδιωτικών ακινήτων με Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής», επεκτείνονται οι ανήκουστες, αντισυνταγματικές και δελεαστικές μνημονιακές κρατικές παροχές και στους επενδυτές ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων. Ανοίγονται έτσι οι «ασκοί του Αιόλου» για μεγάλες real estate business σε όλη τη χώρα και, όπως είναι αναμενόμενο, ιδιαίτερα στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές.
O Ν.4092/12 επιτρέπει την απευθείας παραχώρηση στους Στρατηγικούς Επενδυτές του αιγιαλού και της παραλίας μπροστά από τις ιδιοκτησίες τους, για αποκλειστική χρήση των πελατών τους και για 99 χρόνια.
Ο Ν.4280/14, ο λεγόμενος και «δασοκτόνος», τροποποιεί τον Ν.998/1979, ο οποίος κατά επιταγή του Συντάγματος προστάτευε μέχρι σήμερα τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας, και επιτρέπει την οικοδομική αξιοποίηση προς όφελος του Στρατηγικού Επενδυτή, ακόμα και την οικειοποίηση δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων με εξαγορά.
Ο Ν.4447/16 επιτρέπει στους στρατηγικούς επενδυτές, με την έγκριση της μελέτης ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών επενδύσεων) για την ιδιοκτησία τους, να χωροτακτούν και να πολεοδομούν κατά τα συμφέροντά τους.
Ο Ν.4759/20 επιτρέπει την έγκριση των μελετών ΕΣΧΑΣΕ των Στρατηγικών Επενδυτών χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση και έγκριση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, αντίθετα τις εντάσσει ως έχουν μέσα σε αυτά. Επιτρέπει επίσης να τροποποιούνται ήδη εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά σχέδια για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των στρατηγικών επενδυτών. Στη συνέχεια με Π.Δ/μα εγκρίνεται Ρυμοτομικό Σχέδιο στην έκταση του επενδυτή, εν αγνοία και χωρίς τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους.
Οι νέες Χωροταξικές και Πολεοδομικές μελέτες σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, που με τυμπανοκρουσίες διαφημίστηκαν και ξεκίνησαν να εκπονούνται με πακτωλούς χρημάτων της ΕΕ από το Υπουργείο Χωροταξίας, αποδεικνύεται ότι είναι προσχηματικές για τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές, καθότι εξαιρούνται από αυτές τις μελέτες οι τεράστιες εκτάσεις των Στρατηγικών Επενδυτών, για τις οποίες εγκρίνονται μελέτες ΕΣΧΑΣΕ, σαν να πρόκειται για ανεξάρτητα αυτόνομα ιδιωτικά κρατίδια εντός του ελληνικού χώρου.
Ο Ν.4864/2021 εκτός από επιπλέον οικονομικές και γραφειοκρατικές διευκολύνσεις των Στρατηγικών Επενδυτών, δίνει ακόμα ως και τη δυνατότητα έγκρισης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων γειτονικών ιδιοκτησιών για την πραγματοποίηση έργων που εξυπηρετούν τους επενδυτές.
Ο τελευταίος αυτός νόμος έρχεται να κλείσει έναν δεκαετή κύκλο παραχωρήσεων και παράδοσης των πιο αξιόλογων φυσικών πόρων της χώρας, αιγιαλών, παραλιών, δασικών εκτάσεων σε ανώνυμες κερδοσκοπικές εταιρείες καταργώντας ουσιαστικά την συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση των εκάστοτε κυβερνήσεων για δημόσιο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, αγαθό αναντικατάστατο και προϋπόθεση απαραίτητη για την ποιότητα ζωής και για την ευημερία των πολιτών.
Συμπερασματικά με τους παραπάνω νόμους οι ανήκουστες παραχωρήσεις της πολιτείας και τα πρωτοφανή πολεοδομικά και διοικητικά προνόμια σε φερέλπιδες real estate «Στρατηγικούς» επιχειρηματίες, που εντάσσονται στο Ν.3894/2010, συνοψίζονται ως εξής :
- Τεράστιες οικονομικές επιδοτήσεις, φορολογικές απαλλαγές και γραφειοκρατικές διευκολύνσεις των ενταχθέντων εταιρειών.
- Καθιέρωση παρεκκλίσεων από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής που ισχύουν για όλους τους κοινούς θνητούς έλληνες πολίτες.
- Παραχώρηση για αποκλειστική χρήση των πελατών τους αιγιαλών και παραλιών με απλές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
- Δυνατότητα για έγκριση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων γειτονικών ιδιοκτησιών και δασικών εκτάσεων για την εξυπηρέτησή τους.
- Υποχρέωση υπαλλήλων του Δημοσίου να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τoυς στρατηγικούς επενδυτές στην κατασκευή των αναγκαίων για τα συμφέροντά τους έργων υποδομής όπως δρόμους, δίκτυα κ.ά., ακόμα και με επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων αν καθυστερούν.
- Οικοδομική αξιοποίηση δασών και δασικών εκτάσεων ιδιωτικών ακόμα και δημόσιων, ως και οικειοποίηση των τελευταίων με εξαγορά, με την επίκληση Εθνικών έκτακτων προτεραιοτήτων, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα για όλους τους κοινούς θνητούς έλληνες πολίτες.
- Παράκαμψη όλων των νόμων που διέπουν το χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας με στόχο την κατάργηση κάθε διαφορετικής ρύθμισης ΓΠΣ, ΖΟΕ, και σχεδίων χρήσεων γης που δεν είναι συμβατή με τα «στρατηγικά» συμφέροντα των επενδυτών.
- Κατάργηση των καθιερωμένων ελέγχων δόμησης και εγκρίσεων των αρμοδίων υπηρεσιών στις οποίες υποχρεούνται οι απλοί πολίτες κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών.
- Χρονικές επισπεύσεις των διαδικασιών έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων των στρατηγικών επενδυτών.
- Ακύρωση κάθε συμμετοχής και ενεργού ελέγχου των Δήμων και τοπικών κοινωνιών στα τεράστια επενδυτικά σχέδια των στρατηγικών επενδυτών που αφορούν τον τόπο τους
- Δυνατότητα σύνταξης χωροταξικών μελετών (ΕΣΧΑΣΕ) σύμφωνα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα των στρατηγικών επενδυτών, παρακάμπτοντας κάθε δημοσιοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων και των Δημοτικών Αρχών.
- Έγκριση ρυμοτομικών σχεδίων στις ιδιοκτησίες των «Στρατηγικών Επενδυτών» και δημιουργία αυτόνομων επιχειρηματικών κρατιδίων εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων της χώρας, που δημιουργούν ανεξάρτητα μη ενταγμένα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια οικιστικά σύνολα.
Με τις «στρατηγικές» αυτές νομοθετικές, με την επίκληση ύψιστου εθνικού συμφέροντος, ρυθμίσεις και παροχές προς τους «Στρατηγικούς επενδυτές», τα νησιά και οι ακτογραμμές της χώρας μας εκποιούνται πλέον καθημερινά και γίνονται κτήμα προς αποκλειστική εκμετάλλευση μεγάλων Ανωνύμων Εταιρειών.
Το φαινόμενο αυτό παροχής ιδιαίτερων προνομίων σε αποκαλούμενους στρατηγικούς επενδυτές δεν είναι μόνο φαινόμενο Ελληνικό και έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα.
Όπως αποκαλύπτει ένα ειδικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στις 28-2-2025 στην ΕΡΤ, έλληνες ομοεθνείς καταγγέλλουν επώνυμα ότι «Αλβανοί Στρατηγικοί Επενδυτές», χρησιμοποιούν έναν αντίστοιχο αλβανικό νόμο περί δήθεν Στρατηγικών Επενδύσεων για την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων στη Χιμάρα, παραλιακή τουριστική περιοχή απέναντι από την Κέρκυρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκτός συνταγματικών πλαισίων χρήσης του Ν.3894/2010 από την κυβέρνηση στον ελληνικό χώρο, είναι η ταυτόχρονη έγκριση με τις Διυπουργικές Αποφάσεις 49,50,51 της ΔΕΣΕ (ΦΕΚΒ΄2952/2020) ως Στρατηγικών Επενδύσεων, τριών μεγάλων Τουριστικών – Παραθεριστικών real estate ανωνύμων εταιρειών (που έχουν αγοράσει τεράστιες εκτάσεις, το 35% της έκτασης της Ίου), χωρίς να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και να έχει οριστεί η φέρουσα ικανότητα του νησιού και παρά την αρνητική για το θέμα αυτό σχετική Απόφαση 1037/2022 του Συμβουλίου Επικρατείας και τις επίσημες προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Τα άνευ προηγουμένου προνόμια αυτά που οδηγούν έμπρακτα στη συγκάλυψη παρανομιών δόμησης έχει ήδη αποθρασύνει τους «στρατηγικούς επενδυτές» και συμπεριφέρονται σαν νέοι φεουδάρχες που δεν υπόκεινται στους νόμους της ελληνικής πολιτείας, μπαζώνουν ρέματα, καταστρέφουν αιώνια βράχια στις ακτογραμμές και αλλοιώνουν την αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία των ελληνικών νησιών όπως στο «Σαρακήνικο» της Μήλου, στην Ίο, στην Κύθνο, στην Πάρο και αλλού.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι Νόμοι περί Στρατηγικών Επενδύσεων δεν είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και εντείνουν το οικιστικό χάος που επικρατεί στη χώρα καθότι:
- Δημιουργούν συνθήκες άνισης μεταχείρισης των πολιτών και ομοειδών επιχειρήσεων, θεσπίζοντας άλλες οικονομικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις για τους πλούσιους και άλλες για τους υπόλοιπους
- Παρακάμπτουν ισχύοντες για την προστασία του περιβάλλοντος νόμους
- Παραχωρούν, σε ανώνυμες εταιρείες, την αποκλειστική χρήση προστατευόμενων από το Σύνταγμα κοινοχρήστων χώρων, δασικών εκτάσεων και παραλιών και
- Δημιουργούν τις προϋποθέσεις εξαγοράς ολόκληρων ελληνικών νησιών, όπως η Ίος, θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία ολόκληρου του Αιγαίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την καταστροφική αυτή πολιτική που στρέφεται κατά του περιβάλλοντος και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους του και στα πλαίσια μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης:
- Να καταργήσει τις απαράδεκτες και πρόδηλα αντισυνταγματικές διατάξεις που εντοπίσαμε.
- Να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση η οποία να ορίζει σαφώς ότι απαγορεύεται η έγκριση επενδυτικών σχεδίων ως Στρατηγικών Επενδύσεων χωρίς να προϋπάρχει εγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο σε επίπεδο Περιφέρειας και Διοικητικής Ενότητας, το οποίο να καθορίζει κατά προτεραιότητα τις ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και τις ζώνες ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων στην κατεύθυνση της μη εξάντλησης των φυσικών πόρων.
- Να εγκρίνει άμεσα τις υπάρχουσες και σε εκκρεμότητα Χωροταξικές Μελέτες, που έχουν εκπονηθεί με αναθέσεις του Δημοσίου και οι νέες χωροταξικές μελέτες να προσδιορίζουν κατά προτεραιότητα ζώνες προστασίας των παράλιων περιοχών της χώρας.
Εθνικό συμφέρον δεν είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη στρατηγική εξυπηρέτηση ιδιοκτητών καζίνων και real estate ατζέντηδων ούτε η εκποίηση και παράδοση προς εκμετάλλευση των νησιών, των παραλιών και των κοινόχρηστών μας χώρων σε ακαθορίστου προέλευσης και οικονομικών πόρων ανώνυμες εταιρείες, αλλά η νομοθετική συνδρομή εταιρειών που προάγουν την καινοτομία, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή και συμβάλουν ώστε να αποκατασταθούν οι «ράγες» της προχειρότητας των εθνικών υποδομών που οδηγούν στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών στα Τέμπη και αλλού.
.
Το κείμενο αυτό συντάχθηκε αξιοποιώντας απόψεις εμπεριστατωμένων άρθρων και αναλύσεων, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του συνδέσμου μας www. iosefimerida.com στη στήλη Περιβάλλον.